Серцево-судинні захворювання залишаються найбільш поширеною причиною передчасної смерті в Україні та в усьому світі. Інфаркт та інсульт нерідко трапляються несподівано – але насправді ризик їхнього розвитку можна оцінити заздалегідь. Саме для цього розроблена шкала SCORE2.
Уявіть двох людей одного віку: обидва курять, в обох підвищений тиск. Але один живе в країні з низькою серцево-судинною смертністю, інший – в Україні, яка відноситься до зони дуже високого ризику. Їхній фактичний ризик буде суттєво різним – саме тому SCORE2 враховує регіональну корекцію.
Онлайн-калькулятор SCORE2
Призначений для осіб 40–69 років без встановленого серцево-судинного захворювання (ССЗ), цукрового діабету (ЦД), хронічної хвороби нирок (ХХН) або сімейної гіперхолестеринемії.
Онлайн-калькулятор SCORE2-OP
Призначений для осіб 70–89 років без встановленого серцево-судинного захворювання (ССЗ), цукрового діабету (ЦД), хронічної хвороби нирок (ХХН) або сімейної гіперхолестеринемії.
Що таке шкала SCORE2?
Шкала SCORE2 – це спеціальний калькулятор, розроблений Європейським товариством кардіологів (ESC), який дозволяє оцінити 10-річний ризик серцево-судинних подій (інфаркту, інсульту або смерті) у практично здорових людей від 40 до 69 років.
SCORE2 і SCORE2-OP: у чому різниця?
SCORE2 застосовується для людей віком від 40 до 69 років, тоді як SCORE2-OP (Older Persons) розроблена для осіб 70–89 років.
Що нового порівняно зі попередньою шкалою SCORE?
До 2021 року використовувалася попередня шкала SCORE – вона враховувала лише смертельні серцево-судинні події і поділяла країни лише на дві категорії. SCORE2 натомість:
- враховує всі серцево-судинні події, включно з нефатальними;
- розподіляє країни на чотири регіони ризику;
- побудована на основі сучасних популяційних досліджень з оновленими алгоритмами прогнозування.
Які фактори ризику враховує шкала?
SCORE2 калькулятор використовує п'ять вхідних параметрів:
- Вік – серцево-судинний ризик зростає з роками незалежно від інших факторів.
- Стать – чоловіки і жінки мають різні базові рівні ризику.
- Куріння – один з найважливіших незалежних факторів ризику атеросклерозу. Якщо людина кинула менше 5 років тому – вводьте «курить».
- Систолічний артеріальний тиск – верхнє значення при вимірюванні тиску.
- Холестерин не-ЛПВЩ – загальний холестерин мінус «хороший» холестерин ЛПВЩ. Ліпідограма в Діла включає цей показник.
Кому НЕ підходить SCORE2?
Калькулятор SCORE2 не застосовується до пацієнтів віком понад 70 років – для них оцінка проводиться виключно за оновленою шкалою SCORE2-OP.
Результати не застосовуються до пацієнтів з встановленими серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, хронічною хворобою нирок або сімейною гіперхолестеринемією та вагітним жінкам.
Як правильно користуватися калькулятором SCORE2 та SCORE2-OP?
| 1 | Підготуйте результати досліджень. Знадобляться актуальні лабораторні показники: загальний холестерин та ЛПВЩ. Калькулятор розраховує холестерин не-ЛПВЩ автоматично. |
| 2 | Виміряйте артеріальний тиск правильно. Систолічний тиск слід вимірювати у стані спокою після 5 хвилин відпочинку, бажано 2–3 рази і розраховувати середнє значення. |
| 3 | Зафіксуйте результат. Отримане значення у відсотках – це ваш розрахунковий 10-річний ризик. Збережіть його для обговорення з лікарем. |
Чому європейські шкали діляться за регіонами ризику?
Одні й ті самі фактори ризику мають різний вплив у різних країнах. Точна оцінка ризику вимагає регіональної корекції. Відповідно до класифікації ESC, Європа поділена на чотири зони:
| Зона ризику | Країни |
|---|---|
| Низький ризик | Бельгія, Данія, Франція, Ізраїль, Люксембург, Норвегія, Іспанія, Швейцарія, Нідерланди, Велика Британія та ін. |
| Помірний ризик | Австрія, Кіпр, Фінляндія, Німеччина, Греція, Ірландія, Італія, Португалія, Словенія, Швеція |
| Високий ризик | Хорватія, Чехія, Естонія, Угорщина, Польща, Словаччина, Туреччина та інші |
| Дуже високий ризик | Україна, Алжир, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Грузія, Латвія, Литва, Чорногорія, Молдова та ін. |
Розшифровка результатів: що означає ваш відсоток ризику?
Порогові значення є вікозалежними. Згідно з рекомендаціями ESC:
| Вікова група | Низький / помірний | Високий | Дуже високий |
|---|---|---|---|
| До 50 років | < 2,5% | 2,5% – 7,5% | ≥ 7,5% |
| 50–69 років | < 5% | 5% – 10% | ≥ 10% |
| 70–89 років | <10% | 10%–20% | ≥ 20% |
Що робити при високому та дуже високому ризику за SCORE2?
Якщо SCORE2 показав високий або дуже високий ризик – це не означає, що інфаркт чи інсульт обов'язково стануться. Це означає, що варто діяти.
Особливості для людей старшого віку (за SCORE2-OP):
Якщо за шкалою SCORE2-OP виявлено високий або дуже високий ризик у пацієнта віком від 70 років, рішення про призначення медикаментозної терапії (зокрема статинів) приймається лікарем особливо зважено. При цьому враховується загальний стан здоров'я, наявність супутніх патологій та переносимість препаратів.
Лабораторна діагностика: які дослідження необхідні для точної оцінки?
Хоча калькулятор SCORE2 є потужним скринінговим інструментом, він відображає лише базовий вектор. Сучасні міжнародні протоколи рекомендують доповнювати його лабораторними дослідженнями.
Базовий скринінг
| Ліпідограма (з обов'язковим розрахунком ХС-не-ЛПВЩ) – саме цей показник використовує SCORE2 та SCORE2-OP калькулятор. | |
| Глікований гемоглобін (HbA1c) – для виключення або ранньої діагностики цукрового діабету. |
Поглиблена оцінка (за призначенням лікаря)
| Аполіпопротеїн B (ApoB) – оцінює загальну кількість найбільш небезпечних, атерогенних частинок. Надійніший предиктор ризику, ніж стандартний ЛПНЩ. | |
| Ліпопротеїн (а) (Lp(a)) – рекомендується перевірити хоча б один раз у житті; є незалежним генетичним фактором ризику атеросклерозу. | |
| Високочутливий С-реактивний білок (hs-CRP) – маркер системного судинного запалення. |
Поєднання оцінки за SCORE2 та SCORE2-OP з комплексною лабораторною діагностикою, регулярними профілактичними обстеженнями та здоровим способом життя – це найефективніша стратегія захисту серця та судин.